Mlečno pot oziroma pot belega zlata, smo v skupini najprej spoznavali preko dramatizacije Kravica Berta, ki nas je vodila od paše na travniku, preko molže, prihoda mlekarja s cisterno, ki je odpeljal mleko v mlekarno. Kravico Berto so lahko tudi sami pomolzli.

Ob krajših posnetkih smo spoznali ročno in strojno molžo, ogledali smo si pašo krav na pašniku.

 Z okušanjem in pripravo različnih mlečnih izdelkov, smo spoznavali, kaj vse je iz mleka. Ob teh dejavnostih smo sestavljali plakat »Kaj je narejeno iz mleka?« Najboljši mlečni izdelek je seveda sladoled, ki so ga otroci z veseljem polizali.

Otroci, ki so imeli možnost s starši obiskati kmetijo s kravami ali pa imajo krave doma, so nam s kmetije prinašali fotografije in nam ob njih pripovedovali. Ker so otroci stari tri leta, jih je bilo potrebno pri pripovedovanju voditi z vprašanji.

Z odpadnega materiala smo izdelali krave, hleve in jih uporabili pri ustvarjalni igri. Pripravili smo pašnik, ki so ga otroci ogradili z naravnim materialom, da nam kravice ne bi pobegnile. Hleve so napolnili s pravim senom. Otroci so na pašnik postavili vsak svojo kravo, da so se napasle, zvečer pa so kravice spale v hlevu.

Otroci so z navdušenjem poleg mlečne poti,  mlečnih izdelkov, spoznavali  tudi življenje krav mlekaric, besedni zaklad pa smo obogatili z novimi besedami.

En mlečni pozdrav od otrok iz skupine zelenih palčkov, Irene in Pavline

                                           

 

  

 

                                          

 

 

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost