MREŽA GOZDNIH VRTCEV IN ŠOL

Smo vrtec Lipa, ki je kot že samo ime pove dobilo ime po mogočnem drevesu lipa.
Naše igrišče krasi ogromna lipa, ki je tudi naš zaščitni znak vrtca. Lipa nudi zatočišče številnim drobnim in večjim živalim, otrokom pa velik prostor za igro. V pomladnih mesecih pod njo opazujemo življenje drobnih žuželk, vonjamo njene plodove, v poletnih mesecih nam nudi zaščito pred soncem, hladno senco. Jesenski listki postanejo naša čutna pot, sredstvo za razgibavanje in velik kup listja, ki ga veter vrtinči po zraku. Pozimi izdelamo pogače, ki jih obesimo na njene veje, v ptičjo hišico pa natrosimo semen. Vsakodnevno preštevamo in opazujemo lačne ptičke, ki čakajo na toplejše dni. Otroci so tako vsakodnevno povezani z naravo, novim življenjem in spreminjanjem.

Naš vrtec deluje na dveh lokacijah, v strnjenem naselju Štore in raztresenih hribovski vasici Kompole. Tik ob vrtcu Lipa nas gozd kar vabi na izkustveno učenje. Vzgojiteljice strmimo k temu, da otrokom omogočimo čim več stika z naravo, saj nam ta naenkrat stimulira vse čute in vzbuja v otrokih veliko radovednosti. Otroci so nad aktivnostmi navdušeni, notranje motivirani, pri igri z naravnim materialom pa umirjeni in manj konfliktni.

Gozdne aktivnosti velikokrat povezujemo s skrivnostnim življenjem palčkov in prav palčki so tisti, ki poskrbijo za različne raziskovalne izzive, pred katere postavijo otroke. Izhajamo iz dejstva, da je narava največja učiteljica in to nam bližina našega razgibanega gozda omogoča.

Gozdno pedagogiko načrtno izvajamo že tretje leto. Strokovne delavke smo se udeležile kvalitetnega izobraževanja v okviru projekta Munera 3: Gozdna pedagogika 1 in 2, ter prinesle ogromno idej in novih pristopov pri vzgojnem delu. Svoje znanje želimo še izboljšati in poglobiti zato se vključujemo v Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije ter se sodelovanja zelo veselimo.

GOZDNA IGRALNICA JESENI:

                                                                     

                                          

 

                                       

 

                         

 

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost