Potovanje po Pehtinem travniku se je za Svetlo zelene palčke začelo že v tednu pred izvedbo nočitve, ki sva jo strokovni delavki Katja in Ditka načrtovali in izvedli iz petka, 21.4.2023, na soboto, 22.4.2023.
V tednu pred nočitvijo so otroci izdelali domače cvetlično milo, ki so ga v času nočitve uporabili za osnovno higieno pred in po nočitvi in spoznali vsebino Pehtinega pisma, v katerem je bilo zapisano:

»Ker se pod starikovo rokó in strogim obrazom vseeno skriva dobro srce,
vam poklanjam recept, čisto poseben recept, se ve!
Recept, da zdravilen čaj tete Pehte naredite!
A nekaj v receptu manjka, če le to ugotovite?
Če to pretežka ne bo uganka bistrih glav,
v petek Kekec vam bo to skrito sestavino da!
A ker fant je falot, jo bo dobro skril
in v zlato folijo zavil.
Splača se je res zagnat in dobro poiskat!
Da napravili boste moj poseben čaj, ki presnet’ dober diši,
z zdravjem napolnjen, ki slabo stran prežene in dobre sanje gor drži!
Za vsacga, ki je spreten, da ga naredi!

 

Pehtino pismo nas je v času nočitve v petek, 21.4.2023, tako vodilo k iskanju zlatega paketa, za katerega smo ob prav tako poslanem receptu za čaj in uganke tete Pehte ugotovili, da je manjkajoča sestavina Pehtinega čaja pravzaprav zelišče. Pehta nam je v pismu namignila tudi, da nam je paket skril sam navihani Kekec, a kje iskati? Pa smo začeli iskati najprej kar v vrtcu in kaj smo odkrili? Paketa zavitega v zlato folijo v vrtcu nismo našli, smo pa odkrili, da smo prav zares čisto sami v vrtcu! Kakšno navdušenje! Naše iskanje zlatega paketa nas je odpeljalo izven vrtca, na travnik, saj tam rastejo zdravilne rožice, ob enem pa smo travnik izkoristili tudi za iskanje in prepoznavanje travniških rastlin, ki smo jih v sklopu vzgojno-izobraževalne teme Travnik spoznali v vrtcu, ter spotoma v zahvalo za teto Pehto nabrali Regratov šopek! Med nabiranjem šopka nas je sredi zelene oaze v oči zbodel zlat paket! Našli smo ga! Ga hitro odnesli v vrtec, odprli in ugotovili, da smo imeli prav! Kekec nam je skril Pehtina zelišča za pripravo čaja za čarobne sanje! Med prebiranjem recepta, pripravo sestavin ter sodelovanjem pri kuhanju čarobnega napitka tete Pehte, ki rabi nekaj časa, da čarobne sestavine začnejo učinkovati, smo imeli dovolj časa še za ogled risanke in zavijanje/pakiranje doma izdelanega cvetličnega mila, ki smo ga uporabili pri večerni negi. Ob toliko doživetega so otroci premogli le še večerjo, kratko pižama zabavo in umivanje zob! Med branjem pravljice Rumeno čudo je večina otrok že trdno spala, sigurno pa je k temu pripomogel tudi Pehtin čarobni čaj za lepe sanje! 😉 

Praksa nočitev otrok v vrtcu Lipa, Štore je ena od lepših in pomembnejših življenjskih izkušenj tako otrok kot tudi staršev, ki se jim ob tej priliki strokovni delavki Katja in Ditka zahvaljujeva za izkazano zaupanje!

 Predšolsko obdobje otroka je del otroštva, ki traja le določen čas. Kar se otrok v tem času nauči, spozna in doživi, bo s seboj odnesel v svet, zato je dobro vedeti, da si otroci ne izberejo svojega otroštva, temveč jim ga mi.

Katja Krevh in Ditka Rednak

                    

 

              

 

         

 

         

 

           

 

          

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost