VSEBINA

OBOGATITVENI PROGRAM:

 

OTROŠKA VADBA KINDYROO

V vadbo Kindyroo so vključeni vsi otroci prvega starostnega obdobja. Vadba poteka vse od meseca oktobra do konca maja in sicer vsak petek, v dopoldanskem času. Vadba se izvaja v vsaki skupini tako, da je v vadbo vključeno maksimalno štirinajst otrok. Vzgojiteljice pri načrtovanju področja gibanja vključujemo elemente vadbe Kindyroo tako, da imajo otroci možnost kontinuirano razvijati različne spretnosti.

Otrokom želimo ponuditi čim več različnih gibalnih priložnosti, ki stimulirajo razvoj možganov. Tako otrok razvije in doseže svoj polni potencial in učenje postane enostavno. S kontinuirano vadbo razvijamo samozavest, zavesten nadzor gibanja, držo, ravnotežje, sposobnost vizualizacije (videti, razložiti, razumeti in odreagirati pravilno), razvoj kognitivnih sposobnosti in sposobnost reševanja problemov.

                       

 

PEVSKI ZBOR:                                                                                         

Obogatitvena dejavnost pevski zbor je ponujena otrokom pred vstopom v šolo, starosti 5 – 6 let. Skozi celotno šolsko leto otroci spoznavajo nove pesmi ter preko glasbeno-didaktičnih iger razvijajo melodični in ritmični posluh ter osnove tempa. Preko zanimivih zgodb in igre se srečujejo z vajami za upevanje, artikulacijo in krepitvijo trebušne predpone. Spoznavajo različne instrumente (lastne in Orffove) ter se učijo pravilnega nastopanja. Svoje naučeno znanje pokažejo tudi na nastopih. Sodelujemo namreč z Domom Lipa Štore, kjer nastopamo vsaka dva meseca. Udeležujemo pa se tudi drugih nastopov v Štorah in izven naše občine (Veseli vrtiljak).

 

 

 

 

 

PRAVLJIČNA JOGA ZA OTROKE:                                                                               

 

Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, posebej oblikovana za otroke že od najnežnejše starosti. Bolj kot teženje k ciljem, je pri pravljični jogi pomembno, da se otroci veselijo vadbe joge, v njej preprosto uživajo in se zavedajo lastnega telesa.

Pri pravljični jogi upoštevam vsa jogijska načela ( 8 načel), pri katerih se otroci spoznavajo s svojim telesom, z zmožnostmi, ki jih ponuja, naučijo se osnovnih jogijskih položajev, preprostih dihalnih tehnik in se pri tem odlično zabavajo. Otroci so naravni jogiji, zato jim vadba pravljične joge ne dela nobenih težav, nasprotno – z veseljem sledijo in delajo jogijske vaje, ki pa so zastavljene tako: v uvodu sledijo preprostim dihalnim  vajam in sestavljeni jogijski vaji ( sestavljena je iz različnih asan in so prilagojena starosti otrok)- POZDRAV SONCU. To otroci dobro obvladajo. V osrednjem delu, ki je lahko zarisan npr. kot potovanje z različnimi prometnimi sredstvi, na katerem srečamo različne živali ali kot pravljica, ki jo pripovedujem, podkrepljena z zapeto pesmijo ali glasbo, itd. Vsebino osrednjega dela, vadbene joge si vedno prej zastavim- odvisno od ideje, ki se mi porodi in interesa otrok. Zaključek vadbene joge je zmeraj umirjanje po jogijskih vajah. Pri zaključku sem pozorna, da se otroci resnično umirijo, sprostijo.

Pravljična joga poudarja nenasilen in spoštljiv odnos do sveta, do soljudi in do samega sebe. Poudarja prisotnost v danem trenutku, pozitivnost in netekmovalnost. Pozitivno deluje na motorične in koordinacijske spretnosti, nadzor nad čustvi in njihovo usmerjanje ( boljše spanje in manj čustvenih izbruhov), samozavest, imunski sistem, telesno moč in gibljivost, telesno držo, pljučno kapaciteto, zavedanje in obvladovanje telesa, zbranost, ustvarjalnost- odpre pot domišljiji.

Pravljična joga je odlična protiutež današnjemu načinu življenja.

           

 

PLANINSKI KROŽEK

 

                         

Planinski krožek ali Cici planinec je namenjen otrokom pred vstopom v šolo. Pohodi so večinoma organizirani ob petkih popoldan ali sobotah dopoldan . Najprej raziskujemo bližnje domače hribe v naši okolici, kasneje se pa tudi podamo na bolj zahtevne cilje. Planiranih je 5 izletov, čez celo šolsko leto.

Namen krožka je predvsem gibanje, igranje, doživljanje, raziskovanje in spoznavanje narave. Otroke spodbujamo z zdravemu načinu preživljanja prostega časa v naravi v vseh letnih časih, obenem pa tudi spoštovanja do le-te.

           

 

 

 

 

NADSTANDARDNI PROGRAM:

 

 

 

 

 

 

(Skupno 967 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost